Artori - Didak Foldaway
Naar het overzicht

Foldaway vouwkrat

Benchmark als stimulans voor innovatie.

Scroll voor meer

In opdracht van Didak Injection ontwikkelde Artori de Foldaway, een revolutionaire, innovatieve, stevige, gebruiksvriendelijke en duurzame kunststof vouwkrat. Dankzij het unieke ontwerp is deze krat tot 20% compacter op te vouwen dan andere kratten op de professionele markt en met zijn maximale interne volume biedt hij de beste volume-gewichtsverhouding.

In een aantal artikels belichten we het traject van opdracht tot afgewerkt product van deze krat die uniek is in haar soort.
Vandaag: benchmark als stimulans voor innovatie.

Plooikratten, we kennen ze allemaal. Het zijn handige vouwkisten voor de opslag en het vervoeren van producten, goederen of grondstoffen. De ene vouwkrat is echter de andere niet. Want voor de professionele markt dient een vouwkrat te voldoen aan een aantal (economische) eisen die we hier even op een rijtje zetten:

  • Zoveel mogelijk goederen per krat vervoeren
  • De stockageruimte van de opgevouwen kratten minimaliseren en op die manier het aantal opgevouwen kratten tijdens transport maximaliseren.
  • Kostprijs en stevigheid zijn belangrijk

Het hoeft niet gezegd dat er heel wat fabrikanten en producenten zijn die hun krat als de beste op de markt aanprijzen. Alleen scoren de meeste kratten voor de professionele markt op slechts 1 of 2 van de bovenvermelde eisen. 

Didak Injection, gespecialiseerd in custom moulding en spuitgieten, produceert ook standaard kratten en kratten op maat. Het Grobbendonkse bedrijf dat bekend staat om zijn drang naar innovatie en duurzame productie wilde nog een stapje verder gaan en een vouwkrat ontwikkelen die scoort op alle 3 de eisen. Hiervoor namen ze productonwikkelingsbureau Artori onder de arm en zo zag de Foldaway het levenslicht. 

Artori - Didak Foldaway

De vooropgestelde eisen omgezet in 4 concrete parameters.

Vanuit bovenstaande vraagstelling ging Artori van start met een benchmark door de kratten van de concurrentie nauwgezet onder de loep te nemen. Een benchmark is immers een waardevol instrument om producten te verbeteren, concurrentievoordeel te behalen en in te spelen op de veranderende eisen van de markt. Meer nog is het een stimulans voor innovatie. Door te streven naar betere prestaties dan de concurrentie werden we getriggerd de processen te optimaliseren en creatieve oplossingen te vinden. 

Na een intensieve benchmark vertaalden we de 3 bovengenoemde eisen in 4 concrete parameters:

  1. Stapelbaarheid van 30 mm (ruimtebesparend: de laagste stapelhoogte)
  2. Een maximum hoogte van 232 mm zonder overlap
  3. Een gewicht lager dan 1,8 kg (de lichtste kist in de markt!)
  4. Een draagvermogen van 20 kg
Artori - Didak Foldaway

Om Didak nauw te betrekken bij de verschillende stadia van het ontwikkelingsproces (conceptvorming, prototyping en testing), deelden we onze bevindingen via Miro. Zo ontvingen we directe feedback en konden we op basis hiervan de nodige aanpassingen uitvoeren. 

Dat de Foldaway vandaag in productie is, betekent dat de plooikrat voldoet aan alle 3 de eisen van Didak (en de professionele markt) en de 4 parameters die we vooropstelden. 

Volgende week: kan design ervoor zorgen dat een product niet alleen mooier maar ook beter wordt?


Want als we aan (vouw)kratten denken, dan hebben we misschien veeleer een saai en technisch product voor ogen. Dat betekent echter niet dat we moeten inboeten op het design. Stay tuned en lees het in ons artikel van volgende week.

Andere artikels in deze reeks

• Deel 1: De Foldaway - introductie
Deel 2: Benchmark als stimulans voor innovatie
• Deel 3: Design in functie van branding en stevigheid
• Deel 4: Sterkteberekeningen voor het beste resultaat
Deel 5: Van theorie naar praktijk met prototyping

Ben jij op zoek naar een partner die je helpt je producten te verbeteren, concurrentievoordeel te behalen en in te spelen op de veranderende eisen van de markt?

Laat het ons weten