Artori charger case
Naar het overzicht

Product-
ontwikkeling:

hoe hou je je product(en) relevant in een snel evoluerende markt?

Scroll voor meer

Zelfs wanneer je als onderneming een succesvol product op de markt hebt, loont het vaak om de gebruikte technologie en productiemethode in vraag te stellen. Als gezonde innovatieve onderneming stel je immers niet alleen een concurrentieel product én een gezonde boekhouding voorop, maar hou je best ook de vinger aan de pols van een immer evoluerende markt én speel je hierop in. 

Een belangrijke vraag bij de technologiekeuze is dan ook hoe snel je product gaat veranderen. Indien er op een bepaald ogenblik meer vraag is naar je product en er grotere aantallen geproduceerd dienen te worden, is de gebruikte technologie dan nog steeds de aangewezen technologie? Moet de prijs zo goedkoop mogelijk zijn of flexibel naar de markt zodat je product zo veel mogelijk aan de vraag van de klant beantwoordt? 

Bij engineeringsbureau Artori stellen we kostenefficiëntie voorop in het productontwikkelingsproces en nemen we graag het voortouw om te groeien met onze klanten. (Lees verder onder de afbeelding)

Bovenstaande grafiek vormt een leidraad en geeft de verhouding weer tussen de gewenste aantallen en de kostprijs van matrijs en product. Hierop zie je bijvoorbeeld dat bij hoge druk spuitgieten de investeringskost van de matrijs hoger ligt, maar de productprijs naar beneden gaat. Dat toont aan dat een hogere investeringsprijs meer loont voor grotere aantallen, hetgeen een impact heeft op zowel de productprijs als de productietermijn.

Indien er anderzijds door omstandigheden steeds meer flexibiliteit aan je product gegeven dient te worden, kunnen deze evoluties niet opgevangen worden met een bestaande matrijs en is een nieuwe matrijs niet relevant. In dat geval loont het meer om te kiezen voor een andere techniek die meer flexibiliteit biedt door een mindere investeringskost (matrijs) maar een hogere product kost. 

Artori - Rightcrowd - charger case

In de praktijk: charger case voor Rightcrowd

Van Rightcrowd kreeg productontwikkelingsbureau Artori de vraag om een bestaand product (charger case) onder de loep te nemen. Bij de launch kende het product een jaaroplage van 50 stuks en was de ideale productiemethode kunststof plaatmateriaal. Dankzij het succes dienden er echter meer stuks geproduceerd te worden en was plaatwerk 
geen optie meer gezien een te hoge stukprijs en een te lange productiecyclus. 

De uitdaging bestond er in de stukprijs, de assemblagekosten en de productietijd naar beneden te krijgen. Hogedruk spuitgieten als technologie was het antwoord. De investeringskost van de matrijs was in dit geval hoger maar de stukprijs lager. Bovendien werd de productietijd verminderd van 2 maanden voor 50 stuks naar 1 à 2 weken voor 1000 stuks en zakte de assemblage tijd van 15 minuten naar 1 minuut. Qua design bleven we trouw aan de oorspronkelijke vormgeving.

Ontdek meer over deze case

Heb jij een product dat je samen met ons wil herzien?

Dankzij onze technische knowhow maximaliseren we de rendabiliteit van jouw producten. 

Contacteer ons