Artori - Grounds up
Naar het overzicht

Een circulair product met koffieafval

Case in progress

Scroll voor meer

Vandaag lichten we het tipje van de sluier van een case in progress, in opdracht van het Belgische Grounds Up. Deze innovatieve startup richt zich op het verwerken van koffieafval tot waardevolle, circulaire grondstoffen.

Het Oost-Vlaamse bedrijf is gespecialiseerd in het upcyclen van koffiedik, het restproduct dat ontstaat bij het zetten van koffie. Grounds Up gelooft in het belang van duurzaamheid en het verminderen van afvalstromen en daarom hebben ze een uniek proces ontwikkeld om koffiedik te herverwerken tot hoogwaardige grondstoffen. Door koffiedik te recycleren willen ze hun steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Artori - Grounds up

Een breed scala aan toepassingen met koffiedrab als grondstof

Grounds Up onderzoekt voortdurend nieuwe en innovatieve manieren om koffieafval te recycleren tot waardevolle grondstoffen, halffabricaten of eindproducten. Zo is er van koffiedik al een breed scala aan producten gemaakt, van bioplastics en cosmetica tot biobrandstoffen en bouwmaterialen. 

Een andere toepassing is het verwerken van koffie afval als vulmiddel in kunststof om de ecologische voetafdruk van de kunststof te verminderen. Het is op basis van deze kunststof dat het bedrijf een idee had om een product te ontwikkelen voor de voedingsindustrie om hun circulaire filosofie extra kracht bij te zetten. 

De vormgeving van hun toekomstig product tekende zich al snel af in hun geest, maar ze stonden ook voor enkele uitdagingen. Eerst en vooral wilden ze te weten komen of het product maakbaar én financieel haalbaar was. Bovendien was de wetgeving op dergelijke kunststoffen met betrekking tot gebruik in producten voor de voedingsindustrie recentelijk aangepast waardoor het product niet meer rechtstreeks in contact mocht komen met voeding. 
 

Artori - Grounds up

Een symbolisch product op basis van koffiedik, met trots ontwikkeld door Artori

Voor een oplossing op deze prangende vragen deed Grounds Up beroep op de expertise van engineeringsbureau Artori. De maakbaarheid en financiële haalbaarheid van het product werd onder de loep genomen tijdens de product scan. In deze fase werkten we verschillende concepten uit, met respect voor de vormgeving die Grounds Up in gedachten had. Eén van deze concepten werd omgezet in een prototype om de gebruikservaring van het product te achterhalen

Na verschillende tests en bijsturingen zijn de technische tekeningen ondertussen voorgelegd aan de matrijzenbouwer. Op basis van hun feedback zullen er eventueel nog wat aanpassingen doorgevoerd moeten worden en kan vervolgens de productie van start gaan. 

www.groundsup.be

Benieuwd naar het concrete product?

Volg ons op LinkedIn of hou onze blog in de gaten en kom het vervolg te weten. Zit je zelf met een idee dat je wil omzetten in een maakbaar en financieel haalbaar product? Laat het ons weten.

Contacteer ons